Bijgerecht Vegetarisch

Wortelketchup

Ik vind het leuk om dingen te koken die je normaal gesproken kant-en-klaar in de winkel koopt. Zo heb ik al een aantal keer ketchup gemaakt, zonder suiker of juist extra pittig. Onlangs maakte ik deze wortelketchup met een hele lekkere en complexe smaak. Je proeft de azijn, de rode peper en de gember en koriander. Laurier groeit in mijn kruidentuin, het heeft weinig onderhoud nodig en blijft ‘s winters groen. In het originele recept wordt alles met het mes gesneden, ik heb de groenten met de olijfolie in de blender gemalen. Dit scheelt weer bij het door de zeef roeren. Erg lekker bij een burger of op een tosti!

Hoeveelheid

750 milliliter

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 centimeter verse gember
  • 1 rode peper
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblaadje
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 blik gepelde tomaten van 400 gram van een goed merk, zoals Mutti
  • 2 deciliter rodewijnazijn
  • 50 gram rietsuiker of zoetstof die verhit kan worden

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • dunschiller
  • blender
  • koekenpan met deksel
  • kookpan
  • pollepel
  • zeef
  • trechter
  • brandschone fles(sen)

Bereidingstijd

2 uur

Bereiden

Schil de wortel en gember met de dunschiller, pel de ui en knoflook. Verwijder het steeltje van de rode peper. Snijd de wortel, gember, knoflook, ui, bleekselderij en rode peper in grove stukken en doe ze in de blender. Hak de groenten zeer fijn.

Verhit de olijfolie in de koekenpan en voeg de fijngehakte groenten en de tomatenpuree toe. Bak dit 4 minuten op laag vuur. Voeg de gedroogde kruiden en wat zout en peper toe. Blus af met de gepelde tomaten en 1½ deciliter water en breng aan de kook. Leg het deksel schuin op de pan en laat 50 minuten zachtjes koken.

Verwijder het laurierblaadje en de kruidnagel en giet de massa door een zeef boven een kookpan. Wrijf alles door de zeef met een pollepel. Voeg de azijn en de rietsuiker/zoetstof toe en breng opnieuw aan de kook. Laat nog eens 50 minuten pruttelen. Doe de hete ketchup door een brandschone trechter in een brandschone fles en zet de fles op zijn kop. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers liken dit: