Bijgerecht Vegetarisch Zoet

Uienjam

Dit recept heb ik van coquinaria.nl. De jam heb ik voor ons laatste huiskamerrestaurantavond gemaakt en deze viel zeer in de smaak. Nu heb ik een aantal potten gemaakt, mocht je een pot willen hebben, stuur een reactie op dit recept, de jam kost € 2,-. De uien heb ik bij onze aardappel- en uienkraam op de markt gekocht. Als wijn heb ik Berberana Dragon Reserva gebruikt en in plaats van kristalsuiker heb ik rietsuiker toegevoegd. De potten van AH Excellent olijven zijn erg mooi en zo krijg je een leuk cadeau. Afgelopen middag heb ik ook etiketten ontworpen, zie foto. De jam is heel lekker op brood als voorafje en was gisteren ook erg lekker bij de entrecôte.
Deze zoetzure uienjam blijft net als vruchtenjam maandenlang goed. Het recept is simpel. De hoeveelheden zijn makkelijk te verveelvoudigen, en de jam blijft -als hij in goede luchtdichte potten wordt bewaard- maandenlang houdbaar.

Aantal potten

2 kleine jampotten

Ingrediënten

  • 500 gram rode uien
  • 1 eetlepel milde olijfolie of 20 gram boter/ganzenvet
  • 100 gram (riet)suiker
  • 1 deciliter rode wijn
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 gelatineblaadjes (bij koud serveren)

Keukenmateriaal

  • pan met dikke bodem
  • houten spatel
  • gesteriliseerde potten

Bereidingstijd

40 minuten

Bereiden

Pel de uien en snijd ze in dunne ringen of in kwarten. Neem een pan met dikke bodem. Verhit de olie of smelt de boter of ganzenvet (niet bruin laten worden). Fruit de uien op heel laag vuur totdat ze mooi zacht zijn. Doe de suiker erbij, laat die ook smelten en verhit op niet te hoog vuur, totdat de suiker begint te verkleuren. Doe wijn en azijn erbij. De suiker zal eerst hard worden, maar wordt vanzelf weer vloeibaar. Roer met een houten spatel, zodat de uienringen goed met de suiker worden vermengd, maar houd het vuur laag. Laat zonder deksel een half uur sudderen, roer af en toe. Je kunt de jam dikker maken door op het laatst gelatineblaadjes erin op te lossen (eerst vijf minuten weken in koud water). Wel eerst de pan van het vuur halen!

Doe de uienjam in gesteriliseerde jampotten (hoe steriliseer je potten) als hij nog kokendheet is, vul helemaal tot de rand, en sluit af. Zet de pot omgekeerd op een doek en laat afkoelen. De pot zal vanzelf luchtdicht worden afgesloten, en er ontstaat een vacuüm laagje, omdat de uienjam tijdens het afkoelen inklinkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.