Barbecue Bijgerecht Vegetarisch

Spruitenspiesen

Vorige week was ik in de bibliotheek bij de Kookboekenparade, deze keer met Joris Bijdendijk en Sara Shawkat. Zij vertelden over hun kookboeken, dat van Joris, “Bij Bijdendijk Thuis, dagelijkse kost voor iedereen”, had ik bij mij, met het idee om dit door Joris te laten signeren. Op het moment surprime was ik er te bescheiden voor of zoals Anne het zei “Mijn vriendin is een beetje verlegen”.

Ik had wel al gevraagd door welk ingrediënt je de grote hoeveelheden boter kunt vervangen, maar volgens Joris en Nadia hoefde dit niet, zijn familie wordt er niet dik van. Nou, ik wel, dus Joris, ik vervang boter door (olijf)olie in kleine hoeveelheden in verband met mijn cholesterol en mayonaise door magere kwark/Griekse yoghurt en fritessaus met maar 5% vet. Ik weet dat de smaken heel anders zijn en dit vind ik ook lekker.

Uiteraard heb ik wel een recept uit het boek gemaakt. Het sausje bij de geroosterde spruiten is echt superlekker, ook zonder vette mayo. Ik gaar de spruiten voor in de stoomoven, maar in het originele recept staat dat ze in 5 tot 10 minuten gaar zijn op een hete barbecue. Wij aten het met zelfgemaakte wildzwijnworsten, dat recept zal ik t.z.t ook posten en aardappelpuree. Als je een keer worsten wilt bestellen, stuur mij dan een persoonlijk berichtje.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 500 gram spruiten
  • 2 eetlepels kerrie madras
  • 3 eetlepels Remia Friteslijn (5% vet)
  • 3 eetlepels magere kwark
  • 2 eetlepels curryketchup
  • 1 citroen
  • 1 banaansjalot
  • ½ bosje bieslook

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • citruspers
  • 8 metalen spiesen
  • stoomoven of pan met stoommand
  • barbecue
  • koekenpan
  • kom voor de saus

Bereidingstijd

30 minuten

Bereiden

Voorbereiding

Pel de sjalot en snijd deze ragfijn.

Dit is de tip van Joris: “Halveer de sjalot precies over de lengte en verwijder het oneetbare buitenste bruine laagje. Houd met de ene hand de sjalot vast aan de achterkant, de kant waar de wortels zitten. Snijd met het mes in de andere hand verticaal de sjalot in. De sneden zo dicht mogelijk bij elkaar, zeg om de 2 millimeter, maar met 1 tot 2 centimeter afstand van de achterkant, zodat de sjalot niet helemaal uit elkaar valt. Zo heb je als het ware plakjes die aan elkaar blijven zitten. Snijd deze horizontaal in, ook weer met 1 tot 2 centimeter afstand van de achterkant. Dan heb je als het ware allemaal sjalotsliertjes die nog aan elkaar zitten bij de achterkant. Snijd tot slot van die sliertjes blokjes, door deze om de 2 millimeter verticaal af te snijden vanaf de punt richting de achterkant. Het kontje dat overblijft, mag in de soep.”

Snijd de bieslook fijn. Pers de citroen uit. Maak de spruiten schoon door de lelijke buitenste blaadjes eraf te halen.

Bereiding

Doe de spruiten in een stoomschaal en stoom ze 10 minuten in de stoomoven of gebruik een stoommandje/pan met deksel. Laat ze iets afkoelen en rijg ze aan de spiesen.

Verhit de kerrie madras kort in een droge koekenpan op middelhoog vuur zodat de aroma’s vrijkomen, zorg dat het niet verkleurt. Laat afkoelen.

Meng in een kom de fritessaus, magere kwark, curryketchup en het kerriepoeder en breng op smaak met het citroensap. Mocht je liever mayonaise gebruiken, vervang dan de kwark en fritessaus door 6 eetlepels mayonaise.

Verhit de barbecue tot deze goed heet is en gril ze tot ze bruine streepjes hebben. Leg de spiesen op een bord, doe de kerriesaus erover en bestrooi met de sjalot en de (of het) bieslook, beide lidwoorden zijn goed.