In het kader van de week zonder vlees en omdat het vandaag de eerste dag van de lente is, ben ik op zoek gegaan naar een sateetje zonder vlees als bijlage bij de rijsttafel die ik met de bumbu’s van Samasaya heb gemaakt, ook zonder allemaal zonder vlees. Samasaya is door Lonny Gerungan ontwikkeld en te koop bij AH. Een paar jaar geleden hebben wij in zijn restaurant D’Rumah op Bali gegeten en nog even met hem nageborreld. Ik steun hem graag door zijn Samasayaproducten te kopen.
Even een recensie: de rendang van jackfruit vond ik best aardig, maar het benadert een echte rendang totaal niet. Het was een lekker gerecht, maar toch miste ik het pittige en droge van de rendang met rundvlees. Ik had nog shiitake toegevoegd om nog meer de vleesstructuur te benaderen, dit was wel een lekkere toevoeging. Gelukkig ben ik slechts flexitariër en ga ik snel weer een echte rendang maken met mooi biologisch rundvlees.
De Balinese curry heb ik met gekookte eieren gemaakt, deze curry vond ik erg lekker en ga ik zeker nog vaker maken.
De sajoer boontjes was lekker, ik heb buiten de sperziebonen nog taugé toegevoegd. Uiteraard was er nog veel over voor de volgende dag, maar ik wilde er nog iets extra’s bij maken. Ik had net het boek “Indostok” van Vanja van der Leeden uit de bibliotheek gehaald en hier staan diverse vegetarische satés in. Ik koos voor de saté van bloemkool, tegenwoordig een van mijn favoriete groenten. Zorg voor platte spiesen, want de bloemkool valt er snel af. Je kunt de roosjes ook los grillen en daarna op een stokje prikken, dit laatste heb ik gedaan. De satehsaus van tahin was superlekker en snel te maken. Ik heb de bloemkool in de oven gestoomd en de marinade voor de bloemkool in het hakmolentje van de blender gemaakt in plaats van in de vijzel.
Dit gerecht is een mooi onderdeel van een avondje barbecuen. Je grilt de spiesen op een matig vuur, dus als een van de laatste gangen.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool
- 1 middelgrote sjalot
- 2 eetlepels ketjap manis (bijv. kecap A)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel citroensap
Tahinasaus
- 6 eetlepels witte tahina, bij voorkeur Souq, deze is lekker smeuïg (o.a. te koop bij AH)
- 2 eetlepels citroensap
- 5 eetlepels water
- 1 kleine knoflookteen
- snuf zout
- platte spiesen of satéstokjes (de laatste wel weken in water om verbranding te voorkomen)
Extra
- 5 eetlepels ketjap manis
- witte of zwarte sesamzaadjes, om te garneren
- zonnebloemolie om de spiesen te bestrijken
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- hakmolentje van de staafmixer of blender of vijzel
- stoompan of stoomoven
- grote schaal/bakplaat
- kom voor de tahinasaus
- garde
- barbecue
- kwastje om in te vetten
Bereidingstijd
45 minuten
Bereiden
Pel de sjalot en snijd deze in 4 stukken. Doe de sjalot in het hakmolentje/blender/vijzel en doe de ketjap manis, het zout, de olie en het citroensap bij. Hak alles fijn.
Snijd de bloemkool in niet te kleine roosjes. Stoom ze in 5 minuten beetgaar, roer de roosjes een keer om voor een gelijkmatige garing als je een stoompan gebruikt, dit is niet nodig bij garing in de stoomoven. Neem ze uit de stomer/stoomoven en laat ze op een grote schaal/bakplaat afkoelen. Meng de ketjapmarinade door de bloemkool zodra deze lauw is.
Meng de tahina met het citroensap en het water in een kom. Roer met een garde goed door zodat het weer een egale emulsie wordt. In het begin wordt de saus stugger, maar daarna wordt het een gladde, lopende saus. Pel het teentje knoflook en rasp dit boven de kom. Roer het door de saus met een snuf zout. Je kan de saus eerder maken, dan zal hij iets indikken. Leng hem dan aan met wat water.
Steek de barbecue aan en wacht tot de vlammen doven en de kolen wit gloeien. Spies de bloemkoolroosjes op de spiesen en bestrijk ze met wat olie. Rooster de sateh ongeveer 5 minuten per kant, draai regelmatig om.
Giet de tahinasaus aan de ene kant van het bord en giet aan de andere kant een scheut ketjap manis. Roer een beetje door elkaar zodat er mooie kringen ontstaan. Leg de sateh erop en bestrooi eventueel met de sesamzaadjes.