Vanochtend in de Volkskrant stond dit recept met parelcouscous. Ik had het nog nooit gezien of gegeten, dus heb ik even op internet gezocht hoe het eruit ziet. Het leek mij erg lekker, dus op weg naar de islamitische slager, want voor de prijs van 1 pakje koriander bij AH, koop ik 3 grote bossen bij El Indrissi. Helaas verkocht hij geen parelcouscous, bij de islamitische supermarkt denk ik wel. Erbij eten we kippakketjes en gevuld stokbrood, beiden van de barbecue. Deze recepten volgen nog. Het is een heerlijk frisse salade met mooie structuren. Mochten er eters komen die geen koriander lusten, dit gebeurt mij namelijk regelmatig, dan kun je de koriander ook uitstekend vervangen door rucola.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 200 gram parelcouscous (Al’fez)
- zout naar smaak
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel vloeibare honing (ik gebruikte oranjebloesemhoning)
- 1 biologische citroen
- 2 tenen knoflook
- 2 rode paprika’s
- 15 gram koriander of een handje rucola
- 15 gram platte peterselie
- 30 gram munt
- 3 lente-uitjes
- 125 gram kerstomaatjes
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- vergiet
- knoflookpers
- rasp
- schaal
- pan met inhoud van minimaal 2½ liter
Bereidingstijd
20 minuten + 1 uur koeltijd
Bereiden
Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en spoel ze met koud water in een vergiet tot ze volledig afgekoeld zijn. Laat ze goed uitlekken. Rasp de gele schil van de citroen, snijd de citroen in tweeën en pers boven je hand uit in de schaal. Doe ook de geraspte schil in de schaal. Pel de knoflook en pers de tenen uit, doe ze in de schaal. Doe de olijfolie, honing en ruim zout en peper in de schaal en klop dit tot een dressing. Schep de couscous erdoor.
Haal de steeltjes van de groene kruiden en was de kruiden in het vergiet. Hak ze fijn. Was de paprika’s, snijd ze doormidden, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd ze in hele kleine blokjes. Snijd de lente-uitjes in ringetjes. Meng dit door de couscous en laat koelen in de koelkast. Snijd de kerstomaatjes in vieren en schep deze een half uur voor het serveren door de salade. Proef en breng zo nodig extra op smaak met zout en peper.