Ik heb al eerder uit het boek “Lekker en licht” gekookt en deze keer was ik op zoek naar een hoofd-/bijgerecht bij het vlees dat ik al in huis had.
Het is deze salade geworden, helaas niet met warme aardappels, want er stond weer eens file vanuit Rotterdam. Volgens het oorspronkelijke recept was dit voor 4 personen, maar het is als bijgerecht zeker genoeg voor 8 personen, want het is erg voedzaam.
Aantal personen
8
Ingrediënten
- 700 gram nieuwe aardappels (16)
- 200 gram verse spinazie
- 1 zak veldsla van 75 gram
- 6 plakken rauwe ham, bijvoorbeeld bauernschinken (3)
- 175 gram champignons
- 1 blik limabonen van 400 gram (11)
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel grove mosterd, bijvoorbeeld Antigua
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel goede olijfolie (5)
- zout naar smaak
- 1 theelepel pul biber of versgemalen zwarte peper naar smaak
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- kookpan
- grote saladeschaal
- vergiet/zeef
- bakpapier
Bereidingstijd
1 uur
Bereiden
Droog eerst de ham: verwarm de oven tot 100 C. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en droog de ham in ongeveer 45 minuten. Breek de ham in kleine stukjes.
Boen de aardappels schoon en snijd deze in blokjes van ruim een centimeter. Doe ze in de kookpan en doe er water bij tot ze onder staan. Doe er wat zout bij en breng aan de kook. Laat ze 12 minuten op middelhoog vuur koken, prik erin om te controleren of ze gaar zijn. Giet af.
Maak ondertussen de dressing: pel de knoflook en hak of pers deze fijn. Doe het in de schaal met de mosterd, balsamicoazijn, olie, pul biber en zout naar smaak. Snijd de champignons in plakjes en roer deze door de dressing. Giet de bonen af in een zeef en spoel ze schoon. Roer de bonen door de dressing. Zodra de aardappels gaar zijn, roer je deze ook door de dressing,
Voor het serveren schep je de spinazie, veldsla en de hamstukjes erdoor.
Smartpoints
4