Wij zijn enorme fans van Fattoria La Vialla, een biologisch bedrijf in de Toscane. Ook in Nederland kun je hun producten kopen, iedere keer als er een nieuw boek in de bus valt, word ik weer blij. Ik noem het een boek, want het is altijd prachtig vormgegeven met hun eigen herkenbare handschriftlettertype. Ze verkopen van alles: wijn, olijfolie, pasta, jams, cosmetica, worst, noem het maar op. Bij onze meeste recente bestelling zat ook een potje Piccantissima, een pittige romige saus, heerlijk als basis op de pizza, op een toastje, door de pasta en bij gebakken aardappeltjes. Het recept stond op hun website, ik heb het wel aangepast, want rijpe tomaten zijn meestal moeilijk te vinden en ik heb er toch maar knoflook bijgedaan.
Hoeveelheid
ongeveer 500 gram (de hoeveelheid op de foto)
Ingrediënten
- 3 blikken gepelde tomaten van 400 gram
- 8 eetlepels extravergine olijfolie
- 1 rode paprika (ongeveer 160 gram)
- 1 groene of gele paprika (ongeveer 160 gram)
- 80 gram ui
- 3 teentjes knoflook
- 50 gram Spaanse peper (of ongeveer 10 gram gedroogd)
- 2 theelepels zout (10 gram)
- 1 theelepel wijnazijn
- 1 bosje peterselie
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- hapjespan/koekenpan met dikke bodem
- keukenmachine met hakfunctie
- blender
- gesteriliseerde potten
- grote pan of stoomoven
Bereidingstijd
70 minuten inclusief steriliseren
Bereiden
Voorbereiding
Was de groenten en de peterselie onder stromend water en dep ze droog met een doek. Maak de paprika’s schoon door het steeltje, de zaden en de witte zaadlijsten te verwijderen en snijd ze in grove stukken. Verwijder het steeltje van de pepers en snijd deze in ringetjes. Wanneer je de saus minder heet wilt maken, haal dan de zaadjes en zaadlijsten uit de peper. Houd de peper apart. Pel de knoflook en hak de knoflook fijn. Hak de peterselie fijn. Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Doe de ui en de paprika’s in de keukenmachine en hak ze fijn.
Bereiding
Doe de olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het paprika-uimengsel toe en bak dit ongeveer 5 minuten. Doe dan de Spaanse peper, knoflook, wijnazijn, peterselie en het zout erbij en knijp de gepelde tomaten fijn boven de pan. Roer goed en laat de piccantissima op laag vuur koken – roer iedere 5 minuten – totdat alles goed gaar is (ongeveer 30 minuten). Pureer de saus in de blender, je krijgt dan een romige saus. Proef en voeg eventueel nog wat zout en pikante peper toe. Om de saus te bewaren, doe je hem in gesteriliseerde glazen potten. Sluit deze goed af met de deksel en zet ze ondersteboven in een pan met water, zodat ze volledig zijn bedekt. Laat minstens 20 minuten koken. Laat ze geheel afkoelen voordat je ze uit het water haalt. Je kunt ze ook 20 minuten ondersteboven steriliseren in de stoomoven.