HomeBijgerecht Oosterse salade met taugé, lente-ui, komkommer en sesamzaad

Oosterse salade met taugé, lente-ui, komkommer en sesamzaad

Posted in : Bijgerecht, Oosters, Vegetarisch on by : Els Tags: , , , , , , , , ,

Bij een van mijn favoriete supermarkten, Amazing Oriental Almere, is de taugé vers én goedkoop, ik kocht laatst een grote zak voor € 0,59. Ik maakte ermee deze heerlijke salade voor bij oosterse gerechten. Door de taugé eerst 2 minuten in kokend water te laten staan, gaat de ergste rauwheid eraf en blijft de taugé toch lekker “saladeknapperig”.

Aantal porties

2 grote of 4 kleine

Ingrediënten

  • 200 gram taugé
  • 2 lente-uitjes
  • 1 klein (of een half) knoflookteentje
  • 2 eetlepels zoute ketjap (ketjap asin)
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels neutrale olie, zoals zonnebloemolie
  • ½ theelepel sambal
  • naar smaak peper en zout
  • sesamzaadjes voor de garnering
  • koriander voor de garnering

Keukenmateriaal

  • kookpan
  • pollepel
  • vergiet
  • koksmes
  • snijplank
  • lepel
  • kommetje
  • vork of garde
  • saladeschaal

Bereidingstijd

10 minuten

Bereiden

Breng in de kookpan ruim water aan de kook. Doe de taugé erin, zet het vuur uit en laat 2 minuten staan, roer af en toe met de pollepel. Giet af in het vergiet en spoel het goed af met ruim koud water. Laat de taugé goed uitlekken.
Snijd het lente-uitje in heel dunne ringetjes. Was de komkommer en snijd deze in de lengte doormidden. Haal met de lepel de zaadjes eruit en snijd de komkommer dan nogmaals in de lengte doormidden. Snijd deze lange slierten dan in kleine plakjes.

Pel het (halve) halve knoflookteentje en hak deze heel fijn of pers het uit met een knoflookpers. Doe het in het kommetje. Doe daar de ketjap, de zonnebloemolie, de sesamolie, de sambal en, na geproefd te hebben, eventueel wat zout en peper bij. Roer alles met een vork of garde tot een gladde saus. Doe de taugé, komkommer en de reepjes lente-ui in de saladeschaal en giet daar de dressing overheen. Schep alles goed om, waarbij je oppast dat de taugé niet teveel kapot gaat. Laat de groente ten minste vijf minuten staan, zodat de smaakjes in de sla kunnen dringen. Doe de taugé over in een mooie schaal. Maak de slaschotel af door er een theelepeltje sesamzaadjes over te strooien.

%d bloggers liken dit: