Altijd lekker in de winter: spruitjes! En als je op zoek bent naar een feestelijk gerecht dat je een dag van tevoren kunt klaarmaken, heb je het nu gevonden. Ik gebruikte roomboterbladerdeeg, maar als je voor een veganvariant gaat, dan kun je bij AH vegan bladerdeeg kopen.
De spruitjes worden heerlijk zoet door de karamel. Als je wilt weten hoe je karamel maakt, kijk dan hier. De tapenade maakt het gerecht helemaal af.
Ik rol het afgesneden bladerdeeg opnieuw uit op een brandschoon bebloemd aanrecht en snij deze in reepjes. Bestrijk ze met met losgeklopt ei en bestrooi met geraspte kaas, venkelzaad, sesamzaad en/of pul biber en leg deze bij de taartjes in de oven voor een snack bij de borrel.
Aantal personen
6
Ingrediënten
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel + 1 deciliter water
- 2 eetlepels balsamicoazijn + extra voor de tapenade
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- bakspray
- 200 gram spruitjes
- 5 takjes tijm + extra
- 6 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 4 eetlepels olijfolie
- 50 gram zongedroogde tomaat
- 25 gram zwarte olijven
- handvol rucola voor de garnering
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- pan met dikke bodem
- 5 taartvormpjes Ø 10 centimeter
- pizzaroller
- scherp mesje
- staafmixer met hakmolen
- schaal of bakpapier
Bereidingstijd
50 minuten (inclusief oventijd)
Bereiden
Voorbereiding
- Maak de spruitjes schoon en snijd ze in plakjes.
- Haal de blaadjes van de tijmtakjes.
- Ontdooi de bladerdeegplakjes, leg ze los van elkaar op het aanrecht.
Bereiding
Karamelliseer de suiker met een 1 eetlepel water in een pannetje met een dikke bodem tot een goudbruine karamel. Neem van het vuur en blus voorzichtig af met 1 deciliter water. Breng opnieuw aan de kook tot de karamel is opgelost tot een stroopachtige saus. Breng de karamel op smaak met 2 eetlepels balsamicoazijn, zout en peper.
Vet de taartvormpjes in met bakspray en verdeel de karamel erover. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is. Bedek de bodem van de taartvormpjes dakpansgewijs met plakjes spruit. Bestrooi de spruitjes met zout, peper en de gehakte blaadjes van 5 takjes tijm.
Steek cirkels uit de plakjes bladerdeeg (12 cm Ø). Ik deed dit door een taartvormpje op het bladerdeeg te zetten. Door met een pizzasnijder langs het vormpje te gaan, krijg je passende dekseltjes. Bedek de spruitjes in de vormpjes met de deegcirkels en druk bij de randen goed aan. Maak in het midden van het deeg een klein gaatje met een scherp mesje, zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de taartvormpjes ca. 10 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de taartjes 20 minuten in de oven.
Doe intussen de olijfolie, de tomaatje, de olijven en nog wat tijmblaadjes in het bakje van de staafmixer en mix tot een tapenade. Breng op smaak met zout, peper en balsamicoazijn.
Neem de taartjes uit de oven en laat 1 minuut afkoelen. Stort de taartjes voorzichtig ondersteboven op een schaal of een stuk bakpapier. Pas op voor de hete karamel!
Zet de taartjes (eventueel kort in de oven opgewarmd, als je ze de dag van tevoren hebt gemaakt) op borden en schep er de olijftomatentapenade overheen. Maak af met wat blaadjes rucola en tijm.