HomeBijgerecht Lauwwarme bloemkoolsalade

Lauwwarme bloemkoolsalade

Posted in : Bijgerecht, Mediterraan, Vegetarisch on by : Els Tags: , , , , , , , , ,

Dit is een recept van Yotam Ottolenghi, waarin bloemkool de hoofdrol speelt. Het is heerlijk bij vlees van de barbecue, maar ook als lichte lunch kan het prima, eet er dan een broodje bij. De salade heeft een volle smaak, mede dankzij de kappertjes. Ik gebruik iets minder olie dan in het oorspronkelijke recept, dat scheelt weer in calorieën. De salade is met warm weer lauwwarm het lekkerst, maar het kliekje was de volgende dag ook koud nog heerlijk!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bloemkool
  • zout
  • 1 eetlepel dille
  • 20 cherrytomaten
  • 1 eetlepel grove Franse mosterd
  • 2 eetlepels appelciderazijn of andere lekkere azijn
  • 6 eetlepels deciliter olijfolie
  • 50 gram spinazie
Keukenmateriaal
  • zeef
  • koksmes
  • snijplank
  • staafmixer met beker, blender of keukenmachine
  • kookpan
  • vergiet
  • grillpan
  • schaal
Bereidingstijd

20 minuten

Bereiden

Laat de kappertjes uitlekken in de zeef. Pel de knoflook en hak de knoflook fijn. Verdeel de bloemkool in roosjes. Snijd de dille fijn en halveer de tomaten. Pureer de kappertjes met de mosterd, knoflook, azijn en wat zout en peper. Voeg flink kloppend 4 eetlepels olijfolie in een fijn straaltje toe.
Kook de bloemkoolroosjes 3 minuten in een pan kokend, gezouten water. Giet ze af in een vergiet en spoel ze koud onder de stromende kraan. Laat uitlekken. Meng 2 eetlepels olijfolie met wat zout en peper door de uitgelekte bloemkool. Verhit een grillpan.
Rooster de bloemkoolroosjes in een paar porties – leg ze niet te dicht bij elkaar. Keer halverwege en doe in een schaal. Voeg als de bloemkool nog heet is de dressing, dille, tomaten en spinazie toe. Schep alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Serveer de bloemkool warm of lauw.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: