Bijgerecht Mediterraan Vegetarisch

Geroosterde pastinaak en zoete aardappel met kappertjesvinaigrette

Dit keer een recept dat niet door mijzelf beproefd is, maar door Paul. Het is een recept van de beroemde Ottolenghi. Wij hebben dit onlangs bij Paul gegeten. Ik vond het erg lekker, vandaar nu dit recept. Je kan de pastinaak ook door wortel vervangen, of door andere groenten. Wij aten het met zalm uit de oven.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 4 pastinaken (totaal 700 gram)
  • 4 middelgrote rode uien
  • 1½ deciliter olijfolie
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 bol knoflook
  • 2 middelgrote zoete aardappelen (totaal 600 gram)
  • 30 cherrytomaten
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels kleine kappertjes
  • ½ eetlepel ahornsiroop
  • ½ theelepel dijonmosterd
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • zout
  • zwarte peper
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • koekenpan
  • dunschiller
  • kom
  • braadslee
  • oven
  • kommetjes om dressing te kloppen
  • garde
Bereidingstijd

25 minuten + 40-50 minuten + 10 minuten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190°C. Snijd de bol knoflook horizontaal doormidden. Snijd de cherrytomaten doormidden. Hak de kappertjes niet al te fijn. Rooster het sesamzaad in de koekenpan, pas op, het brand snel aan. Schil de pastinaken met de dunschiller en snijd ze in de lengte in twee of drie stukken. Snijd elk stuk overlangs doormidden of in vieren. De stukken moeten zo’n 5 centimeter lang en 1½ centimeter breed zijn. Pel de uien en snijd elk ervan in zes parten. Doe de stukken pastinaak en ui in een mengkom en voeg 1¼ deciliter olijfolie, de tijm, rozemarijn, knoflook, 1 theelepel zout en wat peper toe. Vermeng alles en verdeel het in een grote braadslee. Rooster alles 20 minuten. Snijd intussen aan beide kanten een schijfje af van de zoete aardappelen. Was ze goed en snijd ze met de schil overlangs doormidden en dan elke helft in zes partjes.Schep de aardappel door de pastinaak in de braadslee. Rooster de groenten nu 40-50 minuten.

Roer als alle groten gekleurd en gaar zijn de halve tomaatjes erdoor. Rooster alles weer 10 minuten. Klop intussen citroensap, kappertjes, ahornsiroop, mosterd, overgebleven 2 eetlepels olie en ½ theelepel zout door elkaar met de garde.

Giet de dressing over de geroosterde groenten zodra ze uit de oven komen. Roer goed, proef of er genoeg zout en peper is toegevoegd. Strooi het sesamzaad over de groente en dien op in de braadslee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.