De feestdagen zijn weer in aantocht en we zitten weer in een lockdown: tijd om samen uitgebreid te koken. Het kost je wel wat tijd om dit vegetarische gerecht te maken, maar het is echt een aanrader, het bevat veel smaken en ziet er prachtig uit. Panko is te koop bij AH, maar ik koop het bij de Amazing Oriental, hier is het veel goedkoper. De prei-bloemkoolcrème is heerlijk zacht van smaak en combineert mooi met de knapperige bloemkool en de zoet-zuur-pittige chutney. Als je niet zo van pittig houdt, verwijder dan de zaadjes van de Spaanse peper. Serveer het gerecht op een mooi plat bord of platte schaal.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 50 gram panko
- 50 gram geraspte Parmezaanse of pecorinokaas
- 1 eetlepel maïzena
- 1 theelepel komijn- of venkelzaad
- 2 eieren
- 1 grote bloemkool
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ prei
- 2 deciliter water
- 5 eetlepels crème fraîche of verse roomkaas
- versgemalen peper naar smaak
- zout naar smaak
Chutney
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 1 rode Spaanse peper
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 4 gedroogde abrikozen (of pruimen)
- 2 eetlepels (gele) rozijnen
- 1 theelepel geraspte gemberwortel
- 4 theelepels wittewijnazijn
- 2 eetlepels pijnboompitten
- versgemalen peper naar smaak
- zout naar smaak
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- koekenpan
- kom
- 2 diepe borden
- vork
- oven met bakplaat en rooster
- bakpapier
- kookpan
- zeef of vergiet
- staafmixer
- mooi plat bord of platte schaal
Bereidingstijd
40 minuten + 25 minuten oventijd
Bereiden
Voorbereiding
- Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool en verdeel deze in gelijke, kleine roosjes.
- Snijd de prei in de helft doormidden, spoel 1 helft goed schoon onder de kraan en snijd in halve ringen.
- Pel de ui en snijd deze in halve ringen.
- Pel de knoflook en hak deze fijn.
- Snijd de Spaanse peper in ringen. Als je het minder pittig wilt, snijd dan de Spaanse peper in de lengte door, verwijder de zaadjes en snijd in halve ringen
- Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan, pas op, het brandt snel aan.
- Snijd de abrikozen of pruimen in grove stukjes, doe dit ook met de rozijnen.
Chutney
Verhit de olijfolie op laag vuur in de koekenpan. Bak de uien 10 minuten. Voeg de knoflook, peper, gemalen komijn- en korianderzaad toe en bak nog 5 minuten mee. Als het mengsel te droog wordt, doe er dan nog wat olijfolie bij. Voeg de abrikozen of pruimen en de rozijnen toe en bak nog 5 minuten. Zet het vuur uit en meng de gember, azijn en pijnboompitten erdoor. Doe in een kom.
Bloemkoolroosjes
Verwarm de oven voor op 220°C. Meng in een diep bord de panko met de Parmezaanse of pecorinokaas, maïzena, het komijn- of venkelzaad, zout en peper. Klop in een ander diep bord de eieren los en breng op smaak met zout en peper. Haal tweederde van de bloemkoolroosjes eerst door het ei met een vork, laat iets uitlekken en haal daarna door het pankomengsel.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg daarbovenop een rooster. Leg de gepaneerde bloemkoolroosjes erop. Schuif de plaat met rooster in het midden van de oven en bak de roosjes in 20 minuten goudbruin en knapperig.
Prei-bloemkoolcrème
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kookpan en bak de preiringen 3 minuten. Voeg de rest van de bloemkool en de 2 deciliter water toe en kook alles gaar in 15 minuten. Giet af in een zeef of vergiet en doe terug in de pan. Doe de crème fraîche erbij en pureer alles glad. Breng op smaak met zout en peper.
Serveren
Verdeel de prei-bloemkoolcrème over een mooi plat bord of platte schaal en leg de gepaneerde bloemkool erop. Garneer met de chutney.