Bijgerecht Italiaans Vegetarisch

Gegratineerde prei

Een aantal weken geleden kreeg ik van mijn moeder het boek van Marlena de Blasi, “Duizend dagen in Venetië” te leen. Omdat Marlena kok is, staat er ook een aantal recepten in het boek. Bij het verjaardagsmenu van Roel heb ik dit bijgerecht gemaakt, erg lekker, maar ja, maakt room of mascarpone niet alles lekker? Wij aten het bij Ibericokarbonaden met in de oven gebakken krieltjes in de schil.

Aantal personen

6

Ingrediënten

  • 12 middelgrote preien (ongeveer 1½ kilo) of 1 kilo uien/sjalotten
  • 400 gram mascarpone
  • nootmuskaatnoot
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 1½ theelepel fijn zeezout
  • 1 deciliter grappa of wodka
  • 25 gram Parmezaanse kaas (aan 1 stuk, om te raspen)
  • 1 eetlepel boter + extra om de ovenschaal in te vetten

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • grote kom
  • kleinere kom
  • 2 vorken
  • ovenschaal (lengte 30 tot 35 centimeter

Bereidingstijd

10 minuten + 30 minuten oventijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de ovenschaal in met boter. Rasp de Parmezaanse kaas. Plet de peperkorrels of maal deze grof. Rasp de nootmuskaat, je heb 1 theelepel nodig. Snijd het groene gedeelte van de prei, dit wordt niet gebruikt. Halveer de preien in de lengte, was deze goed en snijd in dunne plakjes. Doe de prei in de grote kom.

Roer in een kleinere kom de rest van de ingrediënten, behalve de Parmezaanse kaas en de boter, goed door elkaar. Schep het mascarponemengsel door de prei en zorg, met behulp van de twee vorken, dat de stukjes prei allemaal met een dun laagje van het mengsel bedekt worden. Doe de prei over in een (ovale) met boter ingevette ovenschaal. Strooi er de Parmezaanse kaas overheen, leg hier en daar een klein klontje boter en bak de gratin 30 minuten, tot zich een goudbruine korst heeft gevormd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.