Gisteren kwamen de cursisten Nederlands bij mij thuis de laatste schooldag vieren en iedereen nam iets lekkers te eten en te drinken mee. Heerlijke gerechten, waaronder loempia’s, samosa’s (lekker pittig, Glenn!), pavlova, pasteitjes, omgekeerd eten uit Jordanië, kokostaart, Russische groentensalade, zalmsalade en het was allemaal even lekker! En het was ook erg gezellig, dit doen we nog een keertje over. Verder zal ik iedereen vragen om het recept te mailen, dat is een goede oefening om Nederlands te schrijven ;-).
Dit recept heb ik al regelmatig gemaakt, maar nog nooit gepost. Het komt uit het boek “Kookschool”, een prachtig boek met heel handige stap-voor-stapfoto’s. Het is een heerlijk gerecht, vegetarisch en in deze vorm ook uitstekend geschikt voor een buffet. Normaal maak ik een een grote taart met 2 plakken vers bladerdeeg en de helft van de overige ingrediënten, maar kleine taartjes happen wat gemakkelijker weg. Je bent er wel langer mee bezig, dus als je niet veel tijd hebt, kan je ook 1 grote maken en deze in stukken snijden. Ik had 20 taartjes gemaakt voor 13 personen, ze waren allemaal op! Vandaag de laatste 10 gebakken, zodat ook mijn leesclub kon proeven.
Aantal taartjes
30
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie + extra om taartvormpjes in te vetten
- 60 gram boter
- 2 kilo prei
- 4-6 eetlepels bloem + extra om uit te rollen
- 3 deciliter crème fraîche
- zeezout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 2 mespunten nootmuskaat
- 3 pakjes diepvriesbladerdeeg
- 1 eidooier
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- vergiet
- grote koekenpan of braadpan
- houten lepel
- kwastje
- minimaal 10 taartvormpjes, ∅ 10 centimeter
- lepel
- deegroller
- pizzasnijder
- kommetje
- vork
- bakplaat
Bereidingstijd
Grote taart: 20 minuten voorbereiden, 20 minuten afkoelen (met de pan in koud water in de gootsteen), 10 minuten bereiden, 25 tot 30 minuten oventijd. Totaal 60 minuten.
Kleine taartjes per 10: 20 minuten voorbereiden, 20 minuten afkoelen (met de pan in koud water in de gootsteen), 20 minuten bereiden, 25 minuten oventijd. Totaal 60 minuten. Bij 30 stuks komt hier 2 x 25 minuten oventijd bij.
Bereiden
Snijd de prei in ringen en was deze goed. Laat uitlekken in het vergiet. Verhit de olie en de boter in de (koeken)pan en bak de prei goudbruin.
Haal de pan van het vuur en roer de bloem met een houten lepel door de prei. Zet de pan terug, bak alle bruin en haal de pan weer van het vuur.
Voeg crème fraîche, zout, peper en nootmuskaat toe. Zet de pan weer op het vuur en laat alles al roerend binden. Laat het mengsel afkoelen. Dit gaat sneller door een laag koud water in de gootsteen te doen en de warme pan hierin te zetten.
Verwarm de oven voor op 200°C. * Leg de plakjes bladerdeeg van 1 pak naast elkaar op het aanrecht om deze te laten ontdooien. Leg de 10 taartvormpjes naast elkaar. Doe in elke vorm een druppel olijfolie en vet de vormpjes met het kwastje in. Doe voorzichtig een plakje bladerdeeg in het vormpje en druk het deeg aan. Druk op de randjes van het vormpje, zodat je het deeg lossnijdt. Herhaal dit bij de overige 9 vompjes. Bewaar het afsnijdsel, hiervan gaan we nog reepjes maken. Schep een flinke lepel preimengsel in het vormpje en druk deze met de lepel aan. Zorg dat de laag ongeveer tot de helft van het deeg komt, de vulling komt tijdens het bakken omhoog. Herhaal dit met de andere 9 vormpjes.
Maak het aanrecht goed schoon en strooi er wat bloem op. Rol de resten van het bladerdeeg uit met de deegroller, strooi er bloem over als het dreigt te gaan plakken aan het aanrecht of de deegroller. Maak het deeg net zo dun als de plakjes uit het pak bladerdeeg. Snijd met de pizzasnijder repen van het deeg van ½ centimeter. Leg de repen als een latwerk over de vulling, druk het goed aan. Ik gebruikte 2 x 3 reepjes per taartje.
Roer het ei los in het kommetje met een vork en bestrijk het latwerk van deeg met het losgeklopte ei. Zet de taartvormpjes op een bakplaat en doe deze in de oven. Bak de taartjes in 25 minuten gaar en bruin. Haal de taartjes uit de vorm en laat de vormpjes afkoelen in koud water. Herhaal het recept vanaf *.
Mocht je een grote taart gaan maken: Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg hier 1 vel vers bladerdeeg op. Verdeel het preimengsel over het deeg. Snijd repen van het andere vel bladerdeeg en leg deze kruislings (als een latwerk) over de taart. Vouw de randen om. Voor de rest is het recept hetzelfde.