Wat eten we bij de kalkoen deze kerst? We hebben nog nooit zelf kalkoen gemaakt, omdat onze ervaringen met een hele kalkoen niet je-van-het zijn. Onze poelier op de markt in Almere, Hans van den Bor, vertelde dat zij een gevulde kalkoen in braadzak konden leveren die niet kan mislukken. We hebben er eentje van 3 kilo besteld en het resultaat was toch niet zoals ons was beloofd, helaas is ons beeld van de kalkoen nog niet veranderd. Volgende keer maar weer gewoon een goede kip, dit is echt veel lekkerder! Erbij aten we een groentegerecht dat snel voorbereid is en alleen nog maar in de oven (en onder de gril) moet. Bovendien kon ik de spiraalsnijder weer even uit mijn keukenlijkkast halen, altijd leuk! De volgende dag hebben we het nog een keer gemaakt en dit zal vast niet de laatste keer zijn!
Aantal personen
6
Ingrediënten
- 3 courgettes
- 800 gram zoete aardappelen
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1/2 theelepel pul biber of chilivlokken
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 300 gram kerstomaatjes, liefst aan takjes
- 100 gram (geiten)feta
- 100 gram buffelmozzarella
- klein zakje rucola
Keukenmateriaal
- spiraalsnijder
- koksmes
- snijplank
- grote kom
- ovenschaal, inhoud 2 liter
- bakpapier
- oven met gril
Bereidingstijd
Ongeveer 15 minuten + 40 minuten oventijd
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 C.
Pel de knoflook en snijd deze fijn. Snijd met de spiraalsnijder spaghetti van de courgettes en de zoete aardappelen. Als de aardappelen erg groot zijn, snijd ze dan zo bij dat ze in de spiraalsnijder passen. Doe de spaghetti in een grote kom. Voeg de olie, knoflook, oregano, pul biber of chilivlokken en zout en peper naar smaak toe. Schep de groenten om. Maak het bakpapier vochtig en maak er een prop van. Vouw de prop papier weer uit en bekleed de ovenschaal hiermee. Doe de groenten in de ovenschaal en verdeel de kerstomaatjes erover. Bak 35 tot 40 minuten in de oven tot de tomaatjes blaren vormen en de zoete aardappelen gaar zijn.Haal de schaal uit de oven en verwarm de ovengril op de hoogste stand. Verdeel ondertussen de feta en de buffelmozzarella in kleine stukjes. Strooi de kaas over de groenten. Gril ongeveer 5 minuten tot de kaas smelt en mooi kleurt. Verdeel de rucola erover en serveer.
p.p. +- 525 kcal / 19 gram eiwit / 23 gram vet / 56 gram koolhydraten