Geïnspireerd door de Chinese leden van mijn leesclub heb ik een kookboek in de bieb geleend, Thuis in China, geschreven door Ken Hom & Ching-He Huang. Wat mij direct opvalt, is dat deze mensen hun Chinese naam gebruiken, dat is bij de dames van mijn leesclub meestal niet het geval, zij geven de voorkeur aan een westerse naam. Ik heb het boek met ze doorgenomen en het was een feest van herkenning voor ze. Het is altijd inspirerend om het met anderstaligen over koken te hebben en het is ook direct een goede oefening in het spreken van huis-, tuin- en keukentaal (in dit geval uiteraard het laatste…).
Het onderstaande recept heb ik nu al twee keer gemaakt, zo lekker vond ik het. Het is snel klaar en als je het niet te lang bakt, ook lekker knapperig. Trouwens ook nog even een weetje over bosuien: ze heten zo omdat ze in een bosje bij elkaar gebonden zijn, lente-ui is eigenlijk een betere benaming, het zijn namelijk jonge uitjes.
Aantal personen
4 tot 6
Ingrediënten
- 1 eetlepel arachideolie
- verse gemberwortel, een stuk van 5 centimeter
- 2 wortelen
- 1 bakje verse shiitakes
- 1 blikje minimaïskolfjes (425 gram)
- 1 blik van 225 gram bamboescheuten,
- 75 gram geroosterde, gezouten cashewnoten
- 250 gram taugé
- 4 bosuien
- 300 gram zilvervliesrijst
Voor de saus
- 2 deciliter groentebouillon
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 theelepels sesamolie
- 2 eetlepel maïzena
Keukenmateriaal
- kookpan
- dunschiller
- fijne rasp voor de gember
- kommetje
- koksmes
- snijplank
- (grove rasp)
- wok
Bereidingstijd
15 minuten
Bereiden
Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.
Roer alle ingrediënten voor de saus in een kommetje door elkaar en zet opzij.
Schil de gember met de dunschiller of een theelepel (zie hier voor een video) en rasp deze fijn. Snijd de wortel in stukken van 5 centimeter en snijd deze in hele dunne plakken. Snijd de dunne plakken wortel in hele dunne reepjes (julienne), zie hier voor een video. Je kunt ook een grove rasp gebruiken. Open de blikken en laat de inhoud uitlekken. Snijd de minimaïskolfjes in de lengte doormidden. Snijd de bamboescheuten in julienne. Snijd de bosui in dunne schuine repen. Snijd de shiitake in plakjes.
Verhit een wok op hoog vuur en doe de arachideolie erin. Roerbak de gember een paar seconden. Voeg wortel, shiitake, minimaïs en bamboescheuten toe en roerbak 2 minuten. Giet de saus in de wok en breng hem aan de kook. Schep de cashewnoten door de groenten Draai het vuur zodra de saus is gebonden iets lager en voeg taugé en bosuien toe, schep alles minder dan 1 minuut om. Stort de groenten op een serveerschaal en dien ze op met de gekookte zilvervliesrijst.