Een van mijn favoriete kookboekenschrijvers is Tessa Kiros. Ik heb zelf 3 boeken van haar (“Twaalf”, “De smaak van mijn herinnering” en “Alle smaken van de regenboog”) en deze week heb ik “La dolce vita” bij de bibliotheek geleend. De boeken van Tessa zijn niet alleen kookboeken, er staan ook leuke verhalen in. Ik heb al 3 recepten gekookt uit La dolce vita, deze chilipeper- & rodepaprikajam is er een van. De rode puntpaprika’s waren erg goedkoop op de markt, € 0,75 voor 4 stuks. Het resultaat is een mooie rode jam, lekker pittig zoet. Lekker bij geroosterd varkensvlees en ook mijn tosti werd er lekkerder van!
Aantal potten
5
Ingrediënten
- 1.000 gram rode (punt)paprika’s
- 240 gram Spaanse peper
- 1.150 gram suiker
- 1½ eetlepel rode wijnazijn
- 1,25 deciliter water
Keukenmateriaal
- snijplank
- koksmes
- aardappelschilmesje
- rubber handschoenen
- pan met dikke bodem, minimaal 4 liter inhoud
- houten lepel
- staafmixer
- theelepel
- schoteltje
Bereidingstijd
20 minuten voorbereiding, 75 minuten koken, 5 minuten vullen van de potten.
Bereiden
Verwijder de steeltjes en de zaden van de paprika’s. Snijd het vruchtvlees in grove stukken en doe het direct in een grote pan met dikke bodem. Verwijder met handschoenen aan de kroontjes van de pepers. Snijd ze dan in de lengte door en verwijder de zaadjes. Je hebt ongeveer 150 gram schoongemaakte pepertjes nodig. Pas bij het werken met pepertjes goed op dat je niet aan je huid of ogen zit, want dat kan nog lang nabranden. Spoel de pepertjes af, snijd ze in grove stukken en doe ze in de pan.
Voeg suiker, azijn en water toe en breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur wat lager en laat het rustig pruttelen. Dek gedeeltelijk af en laat ongeveer een uur doorpruttelen zodat de pepers en paprika zacht worden. Haal de pan van het vuur en maak er met een staafmixer direct in de pan een gladde moes van. Zet de pan terug op het vuur en laat het mengsel nog eens ongeveer 15 minuten pruttelen zodat het wat dikker wordt. Laat een theelepel van de jam op een klein schoteltje vallen en houd dit schuin om te testen of de marmelade klaar is. Die moet niet direct naar beneden glijden, maar met enige tegenzin zakken.
Zorg ervoor dat je gesteriliseerde potten klaar hebt staan om te vullen. Gebruik een trechter om de jam in de potten te krijgen of schep de jam eerst in een kan om hem vervolgens in de potten te kunnen schenken. Doe de deksels erop, sluit ze goed af en zet ze ondersteboven neer. Laat ze afkoelen voordat je ze rechtop zet, zodat een vacuüm ontstaat. Bewaar de potten ongeopend in de provisiekast. Na opening in de koelkast bewaren.