Jarenlang hebben wij nooit bietjes gegeten, omdat Roel dat niet lustte. Dit kwam eigenlijk doordat zijn moeder niet van bietjes houdt. Zelf at ik wel eens bietjes uit een potje, maar dat is lang niet zo lekker. Uiteindelijk maakte ik deze salade voor mezelf en wat bleek: Roel vond het lekker! Maar dat komt waarschijnlijk ook doordat wij erg van koriander houden. Ik gebruik operatiehandschoenen als ik bietjes pel, deze zijn bij de apotheek te koop. Uiteraard kan je ook gesneden bietjes gebruiken, dan ziet de salade er anders uit, maar het smaakt hetzelfde. Verder gebruik ik ook wel geraspte gember uit een potje in plaats van gemberpoeder.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 2 eetlepels rode-wijnazijn
- 1 eetlepel walnootolie (0,75 point)
- ½ theelepel gemberpoeder (of kaneel)
- versgemalen zwarte peper
- 1 bak gekookte bietjes (500 gram)
- ½ zakje verse koriander (à 15 gram)
- 2 eetlepels zoetstofpoeder
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- operatiehandschoenen
- schaal voor salade, hier klop je ook de dressing in
- garde om dressing te kloppen
Bereidingstijd
Bereiden ± 15 minuten
Bereiden
Pel en halveer de ui en snijd beide helften in flinterdunne ringen. Klop in een schaal een dressing van azijn, olie, gemberpoeder, zoetstof en zout en peper naar smaak. Schep de uiringen erdoor en marineer 5 minuten. Schil de bietjes dun (gebruik hier eventueel de handschoenen, want het bietensap geeft hardnekkige vlekken). Snijd of schaaf de bietjes in flinterdunne plakjes. Hak het blad van de koriander grof en schep het met de bietenplakjes door de dressing met ui.