Dit recept komt uit de Volkskrant en is echt erg lekker bij de barbecue. De salade is zowel lauwwarm als koud te eten. Chinkiang is een zwarte Chinese azijn met een speciale smaak. In Almere is deze te koop bij Amazing Oriental, een hele grote toko tegenover de Primark. Ze verkopen hier veel exotische producten, maar ook spullen uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Ik heb gewone sesamolie gebruikt in plaats van geroosterde sesamolie.
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- zout naar smaak
- 3 eetlepels geroosterde sesamolie
- 1 teen knoflook
- 1 volle theelepel sambal manis
- 4 eetlepels Chinese zwarte azijn (chinkiang)
- 2 lente-uitjes
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- grote ovenschaal
- aluminiumfolie
- serveerschaal
Bereidingstijd
55 minuten
Bereiden
Pel de knoflook en hak deze ragfijn. Snijd het witte gedeelte van de lente-uitjes fijn en het groen in ringetjes. Verwijder de steelaanzet van de aubergines. Snijd ze daarna in twee helften, gewoon middendoor en daarna in de lengte in repen. Meng die in een grote ovenschaal met de zonnebloemolie en wat zout. Dek af met aluminiumfolie, zet in de oven, schakel die in op 180°C – voorverwarmen hoeft niet – en bak 45 minuten.
Roer de sesamolie, knoflook, sambal en azijn door elkaar en meng met de (vooral witte) helft van de lente-ui en de aubergine als die uit de oven komt. Laat iets afkoelen.
Garneer met de resterende lente-ui.
Lijkt me lekker.
Mooie schaal!
Ja, vond ik ook!