HomeBijgerecht Auberginedip

Auberginedip

Posted in : Bijgerecht, Mediterraan, Snack, Vegetarisch on by : Els Tags: , , , , , , , ,

Ik heb onlangs weer eens een kookboek geleend bij de bibliotheek en ik vind dat ik dan minstens 1 recept moet uitproberen. Uit “Lekker en licht, mediterane recepten” heb ik een auberginedip gemaakt. Op de markt vond ik deze aubergine, het blijkt een mannelijke vrucht te zijn ;-). De dip is lekker fris, en smaakt behoorlijk naar knoflook, ondanks het feit dat er maar 1 teentje wordt gebruikt.

Geen twijfel mogelijk ...

Geen twijfel mogelijk …

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 2 grote aubergines
  • 5 deciliter water
  • 1 tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 bosuitjes
  • peper en zout naar smaak
  • peterselie
  • snufje gemalen komijn
Keukenmateriaal
  • vork
  • lepel
  • koksmes
  • snijplank
  • oven met bakplaat
  • waterkoker
  • vuurvaste schaal
  • keukenmachine
  • schaaltje
Bereidingstijd

45 minuten + 30 minuten afkoelen in koelkast

Bereiden

Verwarm de oven voor op 230 °C. Snijd de bosuitjes fijn. Hak de peterselie fijn. Pel het teentje knoflook. Prik met een vork in de aubergines. Leg ze op de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak ze in 20 tot 25 minuten zacht. Doe de oven uit, haal de aubergines uit de oven en laat ze afkoelen. Kook het water in de waterkoker. Leg de tomaat in een vuurvaste schaal, giet er kokend water over tot de tomaat is ondergedompeld en laat 30 seconden liggen. Giet het water af en dompel de tomaat in koud water zodat hij niet verder gaart. Ontvel de tomaat, halveer hem en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Halveer de aubergine overlangs en lepel het vruchtvlees eruit. Pureer dit samen met de knoflook, de olijfolie, het citroensap, de pijnboompitten, de peper en het zout in de keukenmachine. Schep het mengsel in een schaaltje en roer de bosuitjes en tomaat erdoor. Dek af en zet een halfuur in de koelkast. Garneer de puree met een snuifje gemalen komijn en peterselie. Lekker op toast of met mediterraan brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: