Groene asperges van de barbecue
Barbecue Hoofdgerecht Italiaans Mediterraan Vegetarisch

Groene asperges van de barbecue met burrata

Wij gingen deze week een stukje fietsen op weg naar de rozenautomaat van kwekerij Termeulen. Hier verkopen ze 24/7 prachtige rozen én we helpen de lokale ondernemer. Onderweg zagen we ook een bordje met “asperges” staan. Asperges uit Almere? Jazeker, groene asperges bij de firma Van der Meer.

We stopten bij de kas en raakten aan de praat met Wilfred van der Meer, de kweker. We hebben een tijdje op anderhalve meter afstand met hem staan praten over zijn initiatief. Hij heeft de asperges vorig jaar aangeplant in de kas en in de volle grond. Deze asperges komen uit de kas en binnenkort komen ze ook van de volle grond. Wij hebben een kilo meegenomen en een recept voor de barbecue erbij gezocht. Er stond nog burrata in de koelkast, dus dat moest er zeker bij. Het is uiteindelijk dit recept geworden, afkomstig van 24Kitchen.

De combinatie van asperges met het pittige zoetzuur van de dressing en de romige burrata is om je vingers bij op te eten. En als je in Almere woont en dit recept wil maken, ga ze dan vooral bij Van der Meer halen!

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 1000 gram groene asperges
  • olijfolie
  • 2 focaccia
  • 100 gram (hazel)noten
  • zout en peper naar smaak
  • 2 bollen burrata

Dressing

  • 1 bos basilicum
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 150 gram Parmezaanse kaas
  • 200 ml olijfolie

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • barbecue met deksel
  • gietijzeren pan
  • kom
  • rasp

Bereidingstijd

35 minuten

Bereiden

Steek de barbecue aan. Wij hebben een gasbarbecue, dat is wel zo gemakkelijk. Snijd een stukje van de onderkant van de asperges. Wrijf de asperges in met een klein scheutje olie. Leg ze circa 8 minuten op de barbecue.

Besproei of besprenkel het brood met water en leg bij de asperges op de barbecue. Dek de barbecue af.

Doe de (hazel)noten in een gietijzeren pannetje en zet op de barbecue. Rooster de noten goudbruin.

Snijd de basilicum fijn en doe in een kom.  Rasp de schil van de sinaasappel en citroen erboven. Pel en snijd of rasp de knoflook heel fijn. Snijd de rode peper fijn en voeg toe. Rasp de Parmezaanse kaas, voeg toe en schep om. Pers het sap van de sinaasappel en citroen erboven uit. Voeg de olijfolie toe en meng goed.

Hak of crush de hazelnoten. Snijd het brood.

Leg de asperges op een schaal. Lepel de dressing erover. Pluk de burrata en leg op de asperges. Strooi de hazelnoten erover en breng op smaak met zout en peper. Geef het brood erbij. Smullen maar!