Amuse

Trio amuses van rode biet

Onlangs hadden wij voor het eerst sinds 3! jaar weer een kookclub en het was weer vanouds lekker en gezellig. Wij waren gastheer en -vrouw en dan is het gebruikelijk dat je voor het hoofdgerecht zorgt en voor een aantal amuses. Het blijft altijd een uitdaging om dit binnen mijn WeightWatchersprogramma te doen, maar ook deze keer is het weer gelukt. Alle 3 de amuses zijn niet moeilijk om te maken, heel smaakvol en prachtig om te zien, met de Kerst voor de deur altijd goed! Op de foto van links naar rechts: gevuld ei met bietensalade en gerookte zalm, glaasjes met mousses van bieten en gerookte makreel en bietenravioli gevuld met geitenkaas met honing (of in mijn geval met zuivelspread light, zalm en dille). Belangrijk voor de bietenravioli is dat je het heel dun snijdt, zodat de biet mooi om de vulling heenvouwt. Ik gebruik hiervoor mijn mandoline, een handsnijmachine die best gevaarlijk voor je vingers kan zijn, want hij is heel scherp. Ik heb er een stalen handschoentje bij gekocht. In minder dan 30 seconden heb je dan 30 plakjes uit je bietje gehaald.

Ik gebruikte kant-en-klare gekookte rode bietjes, zeker als je veel moet koken bespaart dat veel tijd. Voor de gevulde eieren kook ik er altijd 2 extra, voor het geval ze niet goed uit de schil komen. Als ik ze niet gebruik, zijn ze de volgende dag ook heerlijk om mijn cracker.

Aantal personen

6

Ingrediënten

Gevulde eieren met bietensalade en gerookte zalm

  • 3 eieren
  • 1 eetlepel Remia Friteslijn (5% vet)
  • ½ Griekse yoghurt 0% vet
  • 1 gekookt (biologisch) bietje
  • 4 cornichons of kleine augurken
  • 1 lente-ui
  • 2 takjes dille
  • 10 sprietjes bieslook + extra voor de garnering
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 plakje gerookte zalm, ASC of MSC

Glaasje met mousses van biet en gerookte makreel

  • 100 gram gerooktemakreelfilet
  • 1 gekookt (biologisch) bietje
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt 0% vet
  • 1 eetlepel Remia Friteslijn (5% vet)
  • 25 gram gepelde pistachenoten
  • 2 eetlepels zuivelspread light
  • ½ theelepel hazelnootolie
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • pul biber of cayennepeper naar smaak

Ravioli van biet en geitenkaas

Benriner keukenmandoline - Japans - 64mm - Kunststof
Benriner Japanse keukenmandoline
  • 1 grote gekookte (biologische) biet
  • 90 gram zachte geitenkaas
  • ½ eetlepel honing (of zoetstof)
  • 1 eetlepel verse gehakte dille + een paar dilletopjes extra voor de garnering
  • de lekkerste balsamicoazijn die je kunt vinden
  • de lekkerste olijfolie extra vierge die je kunt vinden (optioneel)

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • 6 mooie bordjes
  • Japanse keukenmandoline
  • hakmolentje van de staafmixer of keukenmachine
  • steelpannetje voor de eieren
  • kom voor de eiersalade
  • kom voor de eiersalade
  • koekenpannetje
  • 6 lepeltjes

Bereidingstijd

Gevulde eieren

10 minuten + 10 minuten

Glaasje met mousses van biet en gerookte makreel

10 minuten

Raviolie van biet en geitenkaas

10 minuten

Bereiden

Gevulde eieren

Kook de eieren in 8 minuten hard. Giet af en laat schrikken onder koud water. Laat de eieren volledig afkoelen en pel ze.
Snijd de eieren met een scherp mes doormidden en lepel het eigeel eruit. Doe dit in een kom. Leg de halve eieren op een mooi bordje.
Roer het eigeel los met de Remia Friteslijn en Griekse yoghurt 0% vet tot een romig geheel.
Snijd het bietje en de cornichons of augurken in kleine stukjes. Hak de lente-ui, dille (houd een kleine beetje dille achter) en bieslook fijn. Roer beide daarna door het romige eimengsel.
Vind je het mengsel nog iets te droog? Roer dan nog een halve eetlepel Friteslijn erdoor. Breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
Vul ieder kuiltje van de halve eieren royaal met de bietensalade.
Garneer de bietensalade met een plakje gerookte zalm en (gehakte) bieslook.

Glaasje met mousses van biet en gerookte makreel

Rooster de pistachenoten in de koekenpan, laat afkoelen en hak ze grof.
Pureer de bieten met ½ eetlepel Griekse yoghurt 0% vet en ½ eetlepel Friteslijn in het hakmolentje van de de staafmixer en ½ theelepel hazelnootolie tot een dikke mousse. Breng op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Verdeel de bietenmousse over 6 amuseglaasjes.
Pureer de makreel met ½ eetlepel Griekse yoghurt 0% vet en ½ eetlepel Friteslijn in het hakmolentje van de de staafmixer en breng op smaak met pul biber/cayennepeper. Verdeel de makreelmousse over de amuseglaasjes.
Doe een toefje Griekse yoghurt 0% vet boven op de mousses en bestrooi met wat gehakte pistachenoten. Zet een mooi lepeltje in het glaasje.

Raviolie van biet en geitenkaas

Kies de grootste biet die je kunt vinden. Stel je mandoline in op de allerfijnste stand, zodat je bijna doorschijnende, ultradunne plakjes biet kunt maken. Schaaf 12 mooie plakjes en zoals gezegd: kijk uit voor je vingers.Een afbeelding van AH Biologisch Rode bieten gekookt
Prak de geitenkaas samen met de honing en de fijngehakte dille tot een smeuïg mengsel.
Leg op ieder bord 1 plakje biet klaar. Pak twee theelepels en vorm telkens een klein bolletje van het mengsel. Leg in het midden van elk plakje biet zo’n bolletje. Dek ieder bolletje af met een plakje biet. Druk de randjes van de plakjes biet aan zodat je mooie ravioli krijgt.
Druppel nu over elke ravioli een beetje balsamicoazijn. Garneer de ravioli met de dilletopjes en druppel er eventueel nog wat olijfolie omheen. Als je het niet direct serveert, wacht dan met het druppelen van de azijn en olie, dit loopt er nl. weer af.

Omdat ik geen geitenkaas lust, had ik voor mijzelf 1 theelepel zuivelspread light met wat fijngesneden gerookte zalm (nog over van de gevulde eieren) en fijngesneden dille, op smaak gebracht met zout en versgemalen zwarte peper in de ravioli gestopt.